Pazar, Aralık 22, 2024
  • emilvlv kullanıcısının profil fotoğrafı

    emilvlv

    2 ay önce

    “Havada Olan Mikroorganizmaların İnsan Sağlığına Etkisi Ve Antibiyotiklere
    Dayanaklılığın Belirlenmesi”
    Not: Bu tez ilk olarak Azerbaycan Tıp Üniversitesinde bilimsel konferansta Azerbaycan dilinde yayınlandı. Tüm hakları Emil Valiyev tarafından korunmaktadır.

    Giriş: Mikroorganizmalar canlılar dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Hava dahil her yerde bulunurlar. Hava sıhhi gösterge mikroorganizmaları arasında hemolitik streptokoklar ve Staphylococcus aureus bulunur. Bir kişi nefes aldığında akciğerlerine çok sayıda mikroorganizma girer. Ancak bu mikroorganizmalar üst solunum yollarındaki kıllar ve epitel hücreleri tarafından yakalanır ve bir miktar zarar görür.

    Çalışmanın amacı: Kapalı koşullarda havadaki mikroorganizmaların mikroskobik yapısının ve antibiyotiklere duyarlılıklarının incelenmesi

    Yöntem ve materyaller: Havanın, sedimantasyon veya mikrobiyolojik incelemenin yapılması. çökeltme yöntemi kullanıldı. Besin ortamı yüzeyindeki mikroorganizmaların çalışma prensibi mekanik biriktirmeye dayanmaktadır. Etli pepton agar besin ortamını içeren bir Petri kabı açık şekilde masanın üzerine yerleştirildi. Belirli bir süre sonra kabın kapağı kapatılarak inkübasyon için termostata yerleştirildi. İnkübe edilen mikroorganizmalardan örnek alınarak sabit bir preparat hazırlandı. Preparasyon mikroskobun daldırma sistemi ile görüntülendi ve havadan alınan örnekteki mikroorganizmaların morfolojisi gözlemlendi. Bu dönemde kok benzeri yapıya sahip bakterilerin baskın olduğu gözlendi. İkinci aşamada mikrobiyal kültürden süspansiyon hazırlandı ve EPA üzerinde smear hazırlandı. Hazırlanan smearın 6 farklı kısmına streptomisin, unasefin, neomisin, oleandomisin, tetrasiklin, terramisin antibiyotikleri emdirilmiş kağıt diskler termostata yerleştirilerek 24 saatlik ekimden sonra gözlemler yapıldı.

    Müzakere: Streptomisin, unasefin, neomesin, oleandomesinin antibiyotik disklerinin etrafında şeffaf bir bölge oluşturduğu, yani bu antibiyotiklerin o bölgedeki mikroorganizmaları yok edebildiği, şeffaf bölge ne kadar büyük olursa o antibiyotiğin etkisinin o kadar güçlü olduğu tespit edildi. Tetrasiklin ve terramisin antibiyotiklerinin mikroorganizmaların gelişimine hiçbir etkisi olmadı ve normal şekilde çoğaldılar. Sonuç: İncelenen mikroorganizmalar streptomisin, unasefin, neomisin, oleandomisin antibiyotiklerine duyarlılık göstermiş ve gelişememiştir. Mikroorganizmalar tetrasiklin ve teramisine duyarlı değildi.